Det har blivit allt vanligare med en vegansk kost och livsstil, med tanke på både miljö och djur. Här tipsar vi om hur du kan börja äta (mer) veganskt och hur det fungerar med vegansk kroppsvård.

Ät mer veganskt

Det kan kännas svårt och läskigt att lägga om sin kost men idag finns det ett stort utbud av veganska substitut i dagligvaruhandeln. Du kan också hitta en mängd olika alternativ genom att ta en titt på nätet, du kan bland annat kika in på rawfoodshop.se. Men trots att utbudet har ökat kan omställningen ändå kännas tuff och därför har vi här sammanställt tre tips:

  1. Börja smått – Du måste inte bli vegan direkt, börja med exempelvis tre veganska måltider i veckan.
  2. Gör det enkelt för dig – Krångla inte till det, börja med att köpa en vegansk burgare istället för en ”vanlig”.
  3. Var förutseende – Ha alltid med dig veganska snacks eftersom inte cafeér och småbutiker inte har det.

Använd vegansk kroppsvård

Om du vill vara en fullfjädrad vegan måste även din kroppsvård vara det. Och det är inte svårt att få tag på idag då nästan alla kedjor och butiker erbjuder någon form av vegansk kroppsvård. Du kan fråga personalen på plats eller läsa här vad olika märkningar och ingredienser innebär.

Växtbaserad kost är bra för din hälsa

En växande trend mot att välja vegansk mat har lett till en ökad medvetenhet om hälsofördelarna med att äta växtbaserat. Forskning har visat att en välbalanserad vegansk kost kan vara fördelaktig för att främja hälsa och välbefinnande på flera sätt. Här är några skäl till varför en växtbaserad kost kan vara bra för din hälsa:

1. Minskat intag av mättat fett och kolesterol
En vegansk kost, som utesluter animaliska produkter som kött, mejeriprodukter och ägg, är naturligt låg i mättat fett och kolesterol. Att minska intaget av dessa komponenter kan bidra till att sänka risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt förbättra kolesterolnivåerna i blodet.

2. Ökat intag av näringsrika livsmedel
En växtbaserad kost innebär att man konsumerar en mängd olika frukter, grönsaker, baljväxter, fullkorn, nötter och frön. Dessa livsmedel är rika på vitaminer, mineraler, antioxidanter och kostfiber som är viktiga för att bibehålla en stark och frisk kropp. Att öka intaget av dessa näringsrika livsmedel kan bidra till att förbättra immunförsvaret, främja matsmältningen och ge en övergripande bättre näringsstatus.

3. Lägre risk för vissa sjukdomar
Forskning har visat att en växtbaserad kost kan vara fördelaktig för att minska risken för vissa kroniska sjukdomar. Studier har kopplat en vegansk kost till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, vissa former av cancer och övervikt. Att äta mer växtbaserad mat kan vara ett viktigt steg mot att förebygga och hantera dessa hälsotillstånd.

4. Förbättrad viktreglering
En växtbaserad kost, som vanligtvis är rik på fiber och låg i kalorier, kan vara fördelaktig för viktreglering. Fiberrika livsmedel ger en längre mättnadskänsla och kan hjälpa till att kontrollera aptiten, vilket kan vara till hjälp vid viktnedgång eller underhåll av en hälsosam vikt.

5. Positiv effekt på tarmhälsa
En kost rik på fiber från grönsaker, frukt och fullkorn kan främja en hälsosam tarmflora. En balanserad och mångfaldig tarmflora är kopplad till bättre matsmältning, immunförsvar och övergripande hälsa. Genom att välja en växtbaserad kost kan man stödja en sund tarmmiljö och därmed förbättra tarmhälsan.

Vegansk livsstil bidrar till att skydda miljön

En växande medvetenhet om miljöpåverkan har lett till att allt fler människor överväger att anamma en vegansk livsstil. Det finns flera anledningar till varför en vegansk livsstil kan bidra till att skydda miljön och minska den negativa påverkan på planeten. Här är några sätt på vilka en vegansk livsstil kan ha en positiv miljöeffekt:

1. Minskad växthusgasutsläpp
Djuruppfödning, särskilt nötkreatur, är en betydande källa till växthusgasutsläpp, särskilt metan och koldioxid. Genom att välja en vegansk livsstil minskar man efterfrågan på animaliska produkter och minskar därmed behovet av intensiv djuruppfödning. Detta bidrar till att minska de totala utsläppen av växthusgaser och hjälper till att motverka klimatförändringar.

2. Bevarande av vattenresurser
Djuruppfödning kräver stora mängder vatten för att producera foder och för djurens vattenbehov. Genom att övergå till en växtbaserad kost minskar man den indirekta vattenförbrukningen som är förknippad med djurhållning. Växtbaserade livsmedel kräver generellt sett mindre vatten för att producera och kan hjälpa till att bevara vattenresurserna för framtida generationer.

3. Minskad skogsavverkning och markanvändning
Djuruppfödning är en av de främsta orsakerna till skogsavverkning och omvandling av naturliga ekosystem till betesmarker och åkermark för djurfoder. Genom att välja en vegansk livsstil minskar man efterfrågan på animaliska produkter som bidrar till denna avverkning och kan därmed bidra till bevarandet av skogar och naturliga livsmiljöer.

4. Minskad vattenförorening
Djuruppfödning är förknippad med vattenförorening på grund av avföring och användning av gödningsmedel. Avloppsvatten från djurindustrin kan innehålla föroreningar som kan påverka vattendrag och ekosystem negativt. Genom att minska konsumtionen av animaliska produkter minskar man även de potentiella negativa effekterna på vattenkvaliteten och hjälper till att bevara vattenekosystemen.

5. Bevarande av biodiversitet
Mångfalden av växt- och djurarter hotas av den utbredda djuruppfödningen och den efterfrågan som den genererar. Genom att välja en växtbaserad livsstil minskar man trycket på ekosystemen och bidrar till bevarandet av den globala biodiversiteten. Att välja hållbara, växtbaserade alternativ kan bidra till att skydda hotade arter och bevara den biologiska mångfalden.

Genom att välja en vegansk livsstil kan man göra en positiv miljöinsats genom att minska växthusgasutsläpp, bevara vattenresurser, minska skogsavverkning och markanvändning, minska vattenförorening och bidra till bevarandet av biodiversitet.