Eftersom julen börjar närma sig tänkte jag föreslå några olika pyssel som är lätta att göra, och som kan höja julstämningen hemma.

  • Bygg en lykta av sockerbitar! Det är busenkelt och blir jättefint. Det man behöver är sockerbitar, lim, något att ställa lyktan på (till exempel en gammal tallrik) och så ett värmeljus. Man gör lyktan genom att bygga cirklar av sockerbitar uppe på varandra. Det som är viktigt är att det ska finnas lite mellanrum mellan sockerbitarna, där ljuset kan komma ut. Och när man gör nästa lager lägger man sockerbitarna över hålen, och limmar fast dem i kanterna på bitarna i lagret under, så det blir omlott. 4-5 lager brukar bli bra, och skenet gör att det blir som att ha en snölykta inomhus!
  • Gör pappershjärtan till julgranen! Att göra små hjärtformade korgar till julgranen är verkligen mysigt. Man kan fylla dem med vad man vill. Kanske godis, nötter eller små snälla meddelanden. Den allra enklaste sorten gör man genom att klippa ut två cirklar i papper. Cirklarna viker man dubbla, och sen limmar man ihop halvcirklarna till en hjärtform. Efter det klipper man ut en remsa av papper som kan fungera som hänge till korgen, och limmar på den också. En annan variant är de flätade hjärtana som är lite klurigare att göra.
  • Gör knäck! Julbakande kan vara omständligt och tidskrävande. Att göra knäck är lite pilligt, men inte så jobbigt. Förr i tiden brukade jag koka knäck i kastrull, men det var ett tålamodskrävande företag. Nuförtiden gör jag alltid i mikron. Det är så himla smidigt och går snabbt. Att hitta på recept är inte min grej, så har du inget familjerecept att använda tycker jag att du kan googla. De flesta knäckrecept är ganska lika varandra men smaksättningen kan skilja sig åt. Jag är lite klassisk där och tycker att knäck med mandel är de absolut bästa.